Wit zwartcolumbia

Deze kleurslag is zowel bij de grote als bij de krielen erkend.
Onderstaande omschrijving is conform de KLN standaard.

Kleur en tekening van de haan
Kop: wit.
Hals: iedere veer van het halsbehang voorzien van een middelbrede, groenglanzende zwarte schachtstreep, omgeven door een smalle, zilverwitte omzoming, die rondom de veerpunt loopt; veren van de voorzijde van de hals wit.
Rug en zadelbehang: bovengevederte wit, tussen de schouders onder het halsbehang zwart en wit; zadelbehang wit (met uitzondering van die rassen waar bij de haan een getekend zadelbehang wordt verlangd).
Staart: stuurveren zwart; staartsteunveren zwart met witte omzoming; sikkels en staartdekveren groenglanzend zwart; kleine staartdekveren groenglanzend zwart met smalle zilverwitte omzoming.
Vleugels: boeg wit, mag ten dele zwart zijn; schouderboog en vleugelband wit. Grote slagpennen: zwart met witte rand aan de buitenzijde van de buitenvaan. Kleine slagpennen: binnenvaan zwart met witte rand die om de veerpunt loopt; buitenvaan wit zodat bij gesloten vleugel deze geheel wit is.
Borst, buik, achterdeel en dijen: wit.
Donskleur: van wit tot licht blauwgrijs.

Kleur en tekening van de hen
Kop: wit.
Hals: halskraag, beginnende ongeveer bij de overgang van hals en kop, voorzien van een middelbrede, groenglanzend zwarte schachtstreeptekening, geheel omgeven door een smalle, zilverwitte omzoming; veren aan de voorzijde van de hals wit.
Schouders: wit.
Rug: wit, tussen de schouders onder de halskraag zwart en wit.
Staart: stuurveren zwart, behalve de bovenste twee veren welke flauwtjes wit gezoomd zijn; staartdekveren zwart met smalle witte omzoming.
Vleugels: boeg en dekveren wit. Grote slagpennen: zwart met witte rand aan de buitenkant van de buitenvaan. Kleine slagpennen: binnenvaan zwart met witte rand die om de veerpunt loopt; buitenvaan wit, zodat bij gesloten vleugel deze geheel wit is.
Borst, buik, achterlijf en dijen: wit.
Donskleur: van wit tot licht blauwgrijs.

Ernstige fouten bij de haan
Onvoldoende tekening in het halsbehang; wit in de sikkels; tekening in het zadelbehang; sterk voorkomen van zwart in de partijen welke aan de oppervlakte wit moeten zijn, zoals op het vleugeldek, aan de zijden van de borst en aan de flanken; doorbroken schachtstreeptekening; sterk gele tint in de sierveren.

Ernstige fouten bij de hen
Onvoldoende tekening in de halskraag; brede en onscherpe witte omzoming van de staartdekveren; sterk voorkomen van zwart in de partijen welke aan de oppervlakte wit moeten zijn, zoals op het vleugeldek en aan de zijden van de borst en aan de flanken; doorbroken schachtstreeptekening.

Fouten bij de haan
Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend; onvoldoende tekening in de staartsteunveren; onvoldoende tekening in de slagpennen.

Fouten bij de hen
Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend; onvoldoende tekening in de staartsteunveren; onvoldoende tekening in de slagpennen.